IEC 2014

Ponieważ większość naszych znajomych i rodziny, wie już z grubsza o co z tym IEC chodzi, tutaj zamieścimy tylko kilka informacji, które mogą się Wam przydać, gdybyście też chcieli skorzystać z takiego programu. W sieci możecie znaleźć praktycznie wszystko co Was interesuje. Wiemy, że zasady co roku ulegają większym lub mniejszym modyfikacjom, w wyniku rozmów pomiędzy Polską a Kanadą, więc pamiętajcie, żeby zawsze wziąć sobie poprawkę, że tym razem może być inaczej.

Ogólnie program jest przeznaczony dla ludzi w wieku 18 – 35lat, którzy chcieli by wyjechać i pracować legalnie w Kanadzie do 1 roku. Nie da się aplikować jako małżeństwo – każdy z Was musi aplikować oddzielnie, więc może się zdarzyć, że jedną osobę przyjmą – drugą nie. Nie wiem jak jest w przypadku niepełnoletnich dzieci, trzeba by poczytać. Do tej pory w Polsce Working Holiday było otwierane tylko raz w roku (w innych krajach bywa nawet 2 razy do roku), zatem jeśli przegapicie datę otwarcia na 2016, może być po ptakach do końca 2016r. Na IEC można aplikować 2 razy w życiu, przy czym za każdym razem na inną pulę – czyli np. tylko raz na WH, innym razem trzeba wybrać np. kategorię rozwój zawodowy. IEC nie można przedłużyć i nie ma przeproś! Trzeba poszukać innej opcji, jeśli chce się zostać w Kanadzie dłużej i pracować.
WAŻNE – to nie jest program IMIGRACYJNY! Po przyjeździe tutaj jesteście zdani sami na siebie i na własne oszczędności dopóki nie znajdziecie pracy. Ubezpieczenie zdrowotne tutejsze – w zależności od prowincji, dostaniecie od razu, po 3 miesiącach albo wcale (tak było w naszym przypadku, bo w Nowej Szkocji trzeba mieć Open Work Permit ważny rok, w chwili przekroczenia granicy prowincji, nie Kanady!
My przyjechaliśmy tutaj w Marcu, a więc prawie 6 miesięcy po przekroczeniu granicy 🙂 Na IEC nie przysługuje wam nauka języka angielskiego, czy warsztaty organizowane przez tutejsze organizacji imigracyjne – dlatego, jeśli na poważnie myślicie o przeprowadzce na stałe do Kanady – polecam sprawdzić opcję z imigracją – Express Entry, albo inne programy imigracyjne jeszcze w Polsce.
Na IEC teoretycznie nie można się uczyć w college ani na uniwersytecie, ale kurs językowy niby do 6 miesięcy nie wymaga study permit, więc powinno być okej – niestety w praktyce, gdzie nie poszłam, to mi mówili, że nie mogę się uczyć nawet na 3 tygodniowym kursie, więc to pewnie zależy od instytucji kształcącej, czy Cię na IEC przyjmie czy nie.
Ważna jeszcze informacja, żeby się zakwalifikować na IEC ważny jest czas – kto pierwszy ten lepszy, ale … potem ostatecznie decyduje CIC. Zatem nikt, żaden doradca imigracyjny za nie wiadomo jaką kasę, nie „załatwi” tego za Was. Ogólnie słyszeliśmy od kilku osób, że warto wszystko robić samemu (nasz przykład), a tylko w „beznadziejnych” przypadkach szukać pomocy doradcy. Wiadomo, że to biznes, można się nieźle naciąć, a koszty tego zawodu będą niemałe …Także Polak potrafi :), warto robić coś samemu, bo satysfakcja jest gwarantowana!

Poniżej przydatne dla Was linki.
Niektóre po polsku, a niektóre po angielsku – ale umówmy się, chcąc wyjechać na IEC do Kanady, angielski trzeba znać, przynajmniej na tyle, żeby swobodnie móc zrozumieć instrukcję i wymogi programu, które od 2015r. opisane są tylko po angielsku na oficjalnej stronie CIC (myślę ze poziom B1-B2 angielskiego to minimum, ale mówię z własnego doświadczenia tylko, każdy ma inne umiejętności).

Strona oficjalna do IEC po ang.:
http://www.cic.gc.ca/english/residents/iec/index.asp

Przydatne blogi:
http://kenedien6194.blogspot.ca/2013/04/10-emigracja-do-kanady-international.html
http://offtracktravel.ca/2015/01/05/how-to-apply-for-a-canadian-working-holiday-visa-2015-step-by-step-iec-guide/
http://www.ekanada.pl/

O IEC jeszcze:
http://www.emigracjakanada.net/program_pracy_iec
https://www.youtube.com/watch?v=dfEN2qErLmc
to po niemiecku – ja nie znam języka, ale pokazuje chłopak co i jak po kolei, więc myślę, że warto prześledzić, nawet jak się języka nie zna 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Nzh1MDLbbHc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *